Izbijanje prvih zubića veoma je važan period u razvoju deteta i za njega su vezane brojne predrasude i zablude. Verovanje da je dete koje ranije dobije zube naprednije i inteligentnije apsolutno je pogrešno. Takođe, pogrešno je mišljenje da pre izbijanja zubića dete mora mnogo da balavi, da gura u usta sve što stigne i da dobije visoku temperaturu. Ovi simptomi zaista se javljaju kod neke dece, ali postoji i bebe kod kojih prvi zubić nikne a da to roditelji sasvim slučajno primete. Visoka telesna temperatura kod beba u periodu nicanja zuba iziskuje odlazak kod pedijatra, jer je najčešće reč o infekciji koju treba lečiti. Prema nekim mišljenjima deca su u periodu izbijanja zuba osetljivija na razne mikroorganizme koji izazivaju visoku temperature i stoga je ne treba zanemarivati i smatrati neminovnom posledicom izbijanja zuba.

OD ŠESTOG MESECA DO DVE IPO GODINE
U proseku, nicanje mlečnih zuba počinje od šestog meseca života, a završava se u uzrastu od dve i po godine. Međutim, odstupanja su moguća i velika. Ako nicanje mlečnih zubića započne između četvrtog i desetog meseca života, to se smatra normalnim. Svaki drugi period smatra se ranim, odnosno kasnim za prve zubiće.

REDOSLED NICANJA
Najčešće prvo niču donji, a potom gornji centralni sekutići. Zatim izbijaju bočni sekutići,najčešće u periodu od šestog do jedanaestog meseca. Posle pause od dva-tri meseca niču donji, a potom i gornji prvi kutnjaci, u uzrastu od jedanaest do osamnaest meseci. Posle njih, između petnaestog i dvadesetdrugog meseca života, niču donji, a potom i gornji očnjaci. Poslednji mlečni zubići, drugi kutnjaci – petice, izbijaju u periodu između devetnaestog i tredesetog meseca bebinog života. Ovo bi bio uobičajen redosled nicanja mlečnih zuba, ali nije ništa neobično ni zabrinjavajuće ukoliko umesto odgovarajućih donjih prvo niknu gornji zubići. Odstupanja u redosledu, baš kao i u vremenu izbijanja, sasvim su normalna pojava i to ne treba da vas brine. Formiranje krunica mlečnih zuba završava se u uzrastu od dve i po godine, a do treće završi se i proces formiranja korena mlečnih zuba. Razmaci među zubićima, koji su takođe često predmet predrasuda i zabluda, zapravo su znak normalnog razvoja u ovom periodu, jer nagoveštavaju da će biti dovoljno prostora za pravilno smeštanje stalnih sekutića kasnije. Važno je znati da se krunica (deo zuba koji se vidi) formira u desnima pre rođenja, u utrobi majke. Ishrana majke u trudnoći utiče na opšte zdravlje deteta, pa i na kvalitet zuba. Kalcijum, fluor, vitamin D,C,A i pojedini vitamini iz grupe B neophodni su za pravilan razvoj krunica i stoga ishrana trudnica treba da bude raznovrsna i kvalitetna kako bi u njoj bili zastupljeni svi potrebni minerali i vitamini.

STALNI ZUBIĆI
Do nicanja prih stalnih kutnjaka (šestica), a ponekad i centralnih stalnih sekutića, dolazi oko šeste godine života. Pravilna i raznovrsna ishrana i te kako ima uticaja na kvalitet i strukturu zuba. Nedovojna i neakdekvatna ishrana mogu dovesti do oštećenja structure zuba tj. do pojave karijesa, zakasnelog i nepravilnog nicanja. Deficit pojedinih vitamina u ishrani može da ostavi trajne posledice na zubima i vilici, a to se naročito odnosi na nedostatak vitamina D. genetske predispozicije imaju veliki značaj kada je u pitanju podložnost zuba. Ukoliko postoji genetska predisponiranost za nepravilnosti u razvoju gornje i donje vilice i položaja zuba, ne brinite, mogu se popraviti, ali u kasnijem uzrastu tj. najranije kada niknu stalni gornji i donji sekutića i šestica.

SKOLONOST KA KARIJESU
Važno je znati da se već na mlečnim zubima može naslutiti da li će biti ovih problema. Ukoliko postoje genetske predispozicije za karijes, a uz to se ne vodi dovoljno računa o ishrani i higijeni zuba, šanse da oni ostanu zdravi su nikakve. Uprkos upozorenjima stomatologa, danas, nažalost, nije retkost da se mlečnim zubićima ne posvećuje adekvatna pažnja. Roditelji često misle da će mlečne zube uskoro zameniti stalni i da su stoga oni nebitni. Mlečni zubi su, međutim, i te kako važni. Oni su važni ne samo za pravilno žvakanje hrane, već i za pravilan izgovor pojedinih glasova. Na kraju, oni su čuvari prostora za svoje naslednike, tj. stalne zube. Stoga je rano otkrivanje i zbrinjavanje karijesa veoma važno. Međutim, karijes nije jedini neprijatelj mlečnih zubića. Usled padova i drugih uobičajenih nezgoda u ranom detinjstvu, prednji mlečni zubi često su izloženi traumama i prelomima. Udar u gornje mlečne sekutiće može povrediti i začetke stalnih sekutića i dovesti do deformacije njihovog oblika i položaja. Svaka povreda zuba iziskuje neodložan odlazak kod stomatologa koji će, ukoliko je potrebno, preduzeti odgovarajuće lečenje.

PRVA POSETA STOMATOLOGU
Da bi se izbelge kasnije neprijatnosti po pitanju odlazaka stomatologu, idealno je da se dete već u uzrastu od dve do dve i po godine prvi put upozna sa zubarskom ordinacijom. U tom uzrastu ono je veoma radoznalo i istrživački raspoloženo tako da će rado prihvatiti svako novo iskustvo, pa čak i odlazak zubaru. Iskustva iz ordinacije pokazuju da se deca u tom uzrastu vrlo rado sama penju na stomatološku stolicu. Tada se karijes još uvek retko javlja i obično je na samoj površini zuba što znači da intervencija neće biti bolna. Iskusan lekar ume s detetom da ostvari lepu komunikaciju i da mu na fin način stavi do znanja da u stomatološkoj ordinaciji može da se oseća sasvim lepo. Ovakvi rani kontakti sa stomatologom imaju pozitivan uticaj na dete, pa će ono kasnije rado sarađivati. Dete bi trebalo voditi na redovne stomatološke preglede svakih šest meseci. Mališan koji prvu komunikaciju sa stomatologom ostvariti tek kada se karijes proširi, a bolovi postanu nesnošljivi, ili se javilo zapaljenje i otekline – taj susret doživljava traumatično, ne želi da sarađuje i otežava ili onemogućava intrvenciju. Posledice ovakvih trauma ostaju za ceo život. Dobre navike redovnog odlaska zubaru stiču se u ranom detinjstvu i sasvim je pogrešno odlagati ih za neki drugi period. Redovni pregledi najjeftinije su i najbezbolniji način održavanja zdravlja zuba.

PRVO PRANJE MLEČNIH ZUBIĆA
Mada se u poslednje vreme može čuti mišljenje da pranje mlečnih zubića treba početi čim izraste prvi zub, praksa pokazuje da je to teško ili skoro nikako izvodljivo. Uzrast od dve i po godine, kada su najčešće nikli svi mlečni zubi, čini se najpogodnijim za početak brige o njihovoj higijeni. Pomoć i strpljenje roditelja pritom su neophodni. Kada primetite da je dete ušlo u fazu kad voli da oponaša odrasle osobe, tada mu treba dozvoliti da vas posmatra dok perete zube. Trudite se da budete opušteni i prirodni. Kada dete prvi put pokaže želju da i samo drži četkicu u ruci i kobojagi pere zubiće, slobodno mu dajte četkicu, koja naravno mora biti namenjena najmađem uzrastu.

ODABERITE PRAVU ČETKICU
Pustite dete da se igra svojom četkicom i zavoli je, što će se brzo desiti, naročito ako je četkica privlačnih boja, u obliku nekog crtanog junaka, medvedića, zeke ili iscrtana i ukrašena dečijim motivima. Zavisno od interesovanja deteta, učenje pravilnog pranja zuba možete propratiti nekom zanimljivom pričicom ili gestikulacijom. Takođe, možete mu pokazati neku od slikovnica u kojim je “nauka” o pranju zubića napisana na način prilagođen deci i uz to ilustrovana privlačnim crtežima. Tvrdoglava i željna dokazivanja, deca u ovom uzrastu neće uvek rado pristati na to da im zube peru roditelji. Pustite ih da to prvo sami urade, a potom vi popravite ono što je dete propustilo. Držite se pravila da zube treba oprati sa svih strana i trudite se da ovo pravilo bude što je moguće više zadovoljeno. Kada dete već prihvati četkicu i ritual pranja zubića ujutro, uveče i posle obroka, pokušajte dam u objasnite zašto je higijena zuba toliko važna. U većini naših domova zdravlje čekaonice ispred stomatoloških ordinacija za decu oblepeljen su posterima na kojima se lepo vidi kako izgledaju negovani zubi, a kako oni koji nisu, kako izgledaju bakterije koje uništavaju lepe zubiće i kako ih treba rešiti. Odvedite dete na takvo mesto i objasnite mu šta je prikazano na posterima. Saveti i konsultacijie besplatni su i kod privatnih stomatologa tako da nema nikakvog razloga da ne odete na mesto gde ćete dobiti valjanje informacije o nezi i održavanju zuba.

FLUOR U BORBI PROTIV KARIJESA
U većini razvijenih zemalja u vodu za piće obavezno se stavljaju fluor koji ima preventivnu ulogu u zaštiti zuba od karijesa. U našu vodu za piće on se ne stavlja, tako da se trudnicam i deci savetuje da redovno uzimaju preparate fluora, najčešće u obliku tabletica. Fluor koji uzimaju trudnice štite mlečne zube bebe, dok onaj koji uzimaju bebe, počev od prvog rodjendana, ima ulogu da štiti stalne zube. Sve dileme po pitanju uzimanja fluora najbolje je rešiti sa stomatologom koji će vam tačno reći koju količinu fluora i na koji način treba da uzimate i vi, a koliko da dajete svom mališanu. Pored ishrane na razvoj zubića utiču i način hranjenja. Odavno je poznato da je majčino mleko najbolja hrana za bebu, ali ukoliko je hranjenje iz bočice neophodno, cucla mora da bude kratka i čvrsta. Uz korišćenje takve cucle, funkcije usana, jezika i svih ostalih mišića biće iste kao kod ishrane dojenjem. Ako je cucla duga i meka, ona upada duboko u usta, jezik se povlači unazad i donja vilica ostaje u distalnom položaju. Ovakav način ishrane ne stimuliše pokrete donje vilice, dok je položaj usana i jezika nepravilan čime se stvaraju uslovi koji mogu da rezultiraju poremećajima odnosa zuba i vilice. Nega zuba nije samo stvar lepote i izgleda. Ona je pre svega stvar kulture, kulture zdravlja i življenja opšte. Vaše dete zaslužuje da na vreme ovlada ovom važnom navikom.

NAMA JE POMOGLO,
PROBAJTE i VI!
Mom detetu su zubići počeli da izbijaju kad je imala sedam meseci. Balila je i grizla sve što joj je palo pod ruku ali, zahvaljujući ćilibarskoj oglici koju smo joj stavili dva meseca ranije, nije bila nervozna. Probajte i vi, isplati se svaki dinar.
Nevena Katić,
mama devetomesečne Ksenije

Izvor: Moja beba, april 2011