Opšte informacije

Na samom početku, morate da razumete razliku izmedju pitomog i divljeg origana. Pitomi origano je origano koji se najčešće koristi kao začin i dodatak jelima. Na našem podneblju, najčešće se dodaje u pici, mesu itd. Pitomi origano je moguće uzgajati u baštama i kultivisati.

Divlji origano raste na visokim nadmorskim visinama, u predelu Mediterana. Najviše se nalazi u Turskoj i južnom delu Grčke. Turska je glavni izvoznik origana.

Vrste origana

Postoje 52 vrste origana širom sveta, od toga 32 vrste rastu u Turskoj, a 21 vrsta origana su endemskog porekla. Najčešće su 4 vrste – origanum onites, origanum majorana, origanum vulgare i origanum minutiflorum. U Zapadnoj Evropi, SAD i Kanadi, najčešće se nudi origano ulje izradjeno od biljke origanum vulgare. Origanum vulgare je vrlo zastupljena u Turskoj i može se naći u svim oblastima Turske. Origanum onites i origanum majorana je moguće uzgajati čak i u nižim predelima. Origanum minutiflorum je endemska biljka, koja raste samo na Taurus planinama, u južnim delovima Turske. Samo se tu može naći i raste na veoma nespristupačnom terenu, na nadmorskim visinama od 1500-2000m. Upravo ova klima je glavni uzročnik činjenice da je Origanum Minutiflorum najjači divlji origano koji je moguće naći, sa najvećim procenom aktivne supstance – karvakrol.

Karvakrol – glavni aktivni sastojak

Probotanic origano ulje ima minimum 80% karvakrola. Mi već 7 godina proučavamo origano ulje i najbolje sorte, i sigurni smo da ne postoji origano ulje sa većim procentom karvakrola.
Drugim rečima, Baltik Junior vam nudi najkvalitetnije origano ulje, 100% prirodno i čisto, bez ikakvih dodataka (najčešće se meša sa maslinovim uljem), i sa najvećim procentom karvakrola – 80,9%

Prema brojnim istraživanjima, glavni blagotvorni i aktivni sastojak origana je karvakrol (carvacrol). O karvakrolu, više informacija možete naći na Wikipediji. Karvakrol ima najveći uticaj na antivirusna, antibakterijska, antifungalna, protivparazitna, antiseptička i antioksidativna svojstva divljeg origana. Origano ulje je rival farmaceutskim antibioticima, kao što su streptomicin, penicilin, vaknomicin. Upotrebom antibiotika bakterije postaju rezistentne i mutiraju, pa antibiotik nema više dejstva. Origano ulje sprečava bakteriju da diše i na ovaj način je odmah eliminiše i ne dozvoljava njenu mutaciju i otpornost.

Osim karvakrola, origano ulje ima i manji procenat drugih supstanci, koje u svom sinergetskom uticaju daju neverovatne osobile origano ulju.