Probotanic – Ulje peperminta 10ml

660 RSD

Nema na zalihama

Nema na zalihama

Neto: 10ml
Pakovanje: staklena ambalaža sa kapaljkom
Sastav: 100% čisto i prirodno esencijalno ulje peperminta, nerazblaženo, bez aditiva i primesa
Latinski naziv: Mentha piperita
Pakovanje: staklena ambalaža sa kapaljkom
Standardi: ISO 9001:2015, HACCP i HALAL

Opis

Ulje peperminta

(Dodatak ishrani)

Namena : Doprinosi očuvanju zdravlja respiratornog i digestivnog sistema i imuniteta.

Aktivni sastojak : Etarsko ulje peperminta (Mentha piperita)(100%)

Način upotrebe :

Oralno : koristi se do 2 nedelje u toku jednog meseca ili po potrebi, 1-2 kapi tri puta na dan. Ulje se pije posle obroka, razređeno u kašičici jestivog ulja ili meda.

Inhalacijom : u pola litra vruće vode dodati 1-2 kapi ulja peperminta i pažljivo udisati zatvorenih očiju.

Upozorenja :
Proizvod se ne preporučuje trudnicima, dojiljama i deci mlađoj od 12 godina starosti, kao ni o osobama osetljivim na neki od sastojaka ulja. Proizvod ne treba da uzimaju osobe koje imaju teško oštećenja jetre, srčane aritmije, poremećaj akta gutanja, ahlorhidriju, gastroezofagealni refluks, astmu, zapaljenje žučne kese i opstrukciju žučnih puteva. Osobe koje imaju kamen u žuči mogu dobiti kolike zbog holagognog efekta. Ukoliko se unesu količine veće od preporučenih, moguća je pojava neželjenih efekata kao što su : dijareja, mučnina, povraćanje, vrtoglavica i lupanje srca. Upotreba etarskog ulja može izazvati probleme u želucu kod osetljivih osoba. Ne preporučuje se istovremena upotreba ulja peperminta sa lekovima iz grupe antacida, blokatora H2 receptora i inhibitora protonske pumpe. Preporučena dnevna doza se ne sme prekoračiti.

Napomene :
Pre upotrebe pažljivo pročitati uputstvo. Preparat nije zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu. Čuvati van domašaja dece.

Broj i datum upisa u bazu Ministarstva zdravlja Republike Srbije : 12479/2018 od 07.05.2018.

DODATNE INFORMACIJE

Nana ili menta spada u najpopularnije biljke na svetu. Pored ovih naziva pod kojima je poznata kod nas, sve češće je u upotrebi i njen engleski naziv peppermint. Nana se u medicinske svrhe koristila u zemljama Evrope još od davnina, međutim ni drevna japanska i kineska medicina nisu ostale imune na lekovita svojstva ove biljke. U narodnoj medicini koristila se kod mučnine, povraćanja, prehlade i infekcija respiratornog trakta. Takođe se pominje i u grčkoj mitologiji, koja govori kako je Pluton nimfu Mentu pretvorio u biljku jer je zbog velike zaljubljenosti želeo da je ljudi cene zauvek. Zdravstvene pogodnosti mente zabeležene su i na papirusima koji datiraju iz perioda starih Egipćana i faraona.

Pitoma nana ( lat. Mentha piperita ) je najvažnija vrsta nane iz roda Mentha jer sadrži najveću količinu lekovitih materija. Nana je vrlo prijatnog mirisa, naročito list jer u njemu najviše ima eteričnog ulja, od koga u stvari i potiču zdravstvene pogodnosti koje nam nudi ova biljka. Eterično ulje peperminta dobija se parnom destilacijom svežih nadzemnih delova nane u cvatu. Specifičan miris koji osvežava i hladi potiče od najvažnije aktivne supstance nane, mentola, međutim pored njega ova lekovita biljka sadrži i druge korisne sastojke, zbog čega je njeno dejstvo višestruko i raznovrsno a primena široka.

Komisija E odobrila je upotrebu etarskog ulja peperminta kod prehlade, kašlja, groznice, upale usta i ždrela, infekcija respiratornog trakta, dispeptičnih poremećaja, grčeva u gornjim partijama gastrointestinalnog trakta i žučnih kanala, iritabilnog kolona i sklonosti ka infekcijama.

Go to Top