Paradentoza, afte, upala desni, karijes


PARADENTOZA
je oboljenje potpornog aparata zuba, hroničnog karaktera. Paradentoza nije praćena burnim kliničkim simptomima, a krajnji rezultat bolesti je klimanje i gubitak zuba. Bolest počinje neupadljivo krvarenjem desni i može početi još u ranoj mladosti. Parodontopatiju izazivaju zubne naslage (plak) koje 80% čine mikroorganizmi – bakterije. Plak je bezbojna, ljigava meka naslaga koja se taloži na zubima i običnim ispiranjem usta ne može se ukloniti. U slučaju loše i neadekvatne oralne higijene u zubnom plaku se talože mineralne soli i dolazi do stvaranja zubnog kamenca odnosno čvrstih naslaga koje su vidljive i talože se uz ivicu desni. Zubni kamenac uzrokuje zapaljenje desni. Ukoliko se ne leči, zapaljenje se širi i zub propada. Formiraju se parodontalni džepovi (prostor izmedju upaljenih desni i korena zuba). Desni se povlače, zubi počinju da se klate, a u krajnjem stadijumu ispadaju.

Afte u ustima i na jeziku

AFTE su male, veoma bolne rane koje se javljaju na sluzokoži usne duplje. Najčešće nastaju na vrhu ili ivicama jezika, sa unutrašnje strane obraza ili unutrašnjih ivica usana. Afte se pojavljuju usled pada imuniteta, nedostatka vitamina i minerala, iritacije protezama, povreda (ugriza) jezika ili unutrašnje strane obraza, infekcija, anemije, umora, početka menstruacije, hormonskih poremećaja… Afte se javljaju iznenada i to sledećim redosledom: neprijatan osećaj, peckanje, crvenilo, otok. Ranice se postrepeno povećavaju a proces može trajati od 3 do čak 30 dana.

Upala desni

UPALA DESNI nastaje kada se na zubima nakupi plak – lepljivi sloj bakterija i ostataka hrane. Ako se ne čisti redovno, plak se brzo nakuplja na ivicama desni i postepeno se stvara tvrd kamenac. Kamenac nadražuje i izaziva upalu desni koje postaju crvene i otečene i krvare prilikom pranja zuba. Nelečena upala desni može da ošteti tkivo koje drži zube u vilici.

Karijes

Najveći krivac za nastanak KARIJESA su bakterije zubnog plaka koje razgrađuju šećer iz zaostataka hrane i dovode do stvaranja kiselina. Dolazi do pada pH vrednosti a to pokreće lanac dešavanja koja se odigravaju na samoj površini zuba. Karijes počinje na površini zuba razgradnjom gleđi i progresivno prodire u dubinu i širinu zuba zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva. Jedan od glavnih uzročnika nastanka karijesa je bakterija Streptococcus mutans. Prirodni lekovi koji se koriste u održavanju zdravlja zuba, desni i usne duplje su žalfija, divlji origano, ulje karanfilića, ulje lovora, ulje divljeg origana…

Go to Top