Šećer i holesterol u krvi

Povišen šećer u krvi

Diabetes mellitus (naziva se još i šećerna bolest) je metaboličko oboljenje u kome, u namirnicama sadržani šećer (glukoza), ne može u potpunosti da se razgradi i iskoristi. Glukoza je glavni šećer u krvi koji služi kao najvažniji izvor energije, naročito za mozak i mišiće. Cilj lečenja dijabetesa je održanje visokog kvaliteta života i izbegavanje posledičnih oštećenja. Insulin je hormon, koji se stvara u gušterači i reguliše nivo glukoze u krvi. Pomoću njega glukoza iz krvotoka dospeva do ćelija. U zavisnosti od tipa dijabetesa, oboleli proizvode premalo ili ne proizvode uopšte insulin, odnosno proizvedeni insulin ne može da deluje kako treba. Kao posledica toga kod obolelih se javlja hronično povišen nivo šećera u krvi. Kod ove bolesti smanjeno je iskorišćavanje glukoze na periferiji usled čega nastaju : hiperglikemija i glikozurija (povećan nivo šećera u krvi i izlučivanje istog putem urina), polidipsija (preterana žeđ), polifagija (neodoljiva glad), poliurija (pojačano izlučivanje urina) i gubitak telesne mase. To opet oštećuje krvne sudove, tako da ćelije ne primaju dovoljno glukoze. Nedostatak insulina utiče i na razmenu masti i belančevina.

Oboljenja do kojih može da dovede povišen šećer u krvi

Sve to može da dovede do ozbiljnih posledičnih oboljenja: oštećenja krvnih sudova srca, očiju, bubrega i nogu, kao i akutnog disbalansa metabolizma, npr. dijabetičarske kome. Prirodni lekovi koji mogu smanjiti nivo šećerau krvi su: ulje crnog kumina, maslačak, čičoka, celer, iriđot, cimet, itd…

Holesterol

Povišen nivo holesterola u krvi uzrok je brojnih kardiovaskularnih problema. Uz šećernu bolest, povišen krvni pritisak i pušenje, povećana koncentracija holesterola u krvi jedan je od četiri najvažnija faktora rizika za koronarne bolesti, infarkt srca i moždani udar. HDL holesterol je koristan holesterol, jer štiti krvne sudove od ateroskleroze (zakrečavanja krvnih sudova). Poželjno je da njegova koncentracija u krvi bude jednaka ili veća od 1.6mmol/l. LDL holesterol je štetni holesterol, jer njegove čestice taloženjem u zidu krvnih sudova izazivaju aterosklerozu. Normalna koncentracija LDL holesterola treba da bude manja od 3.4 mmol.

Ukoliko u organizmu nivo holesterola u krvi nije uravnotežen, to može biti uzrok nastanka nekih bolesti srca i krvnih sudova. Nije povoljno za organizam da nivo HDL (takozvanog dobrog holesterola) bude niži od nivoa LDL-a (lošeg holesterola). Kada je nivo LDL holesterola visok, on počinje da se lepi za površinu krvnih sudova, ubrzava aterosklerozu i smanjuje elastičnost arterija. Zbog suženja arterija može nastupiti infarkt ili moždani udar. Pored holesterola na oštećenje srca deluju i povećani trigliceridi. Hladno ceđena ulja koja mogu pomoći snižavanju holesterola su ulje crnog kumina, ulje koštica grožđa, ulje pšeničnih klica.

Go to Top