Tumor

Ljudsko telo se sastoji od tkiva i organa koji svojom specifičnom funkcijom doprinose skladnom funkcionisanju organizma kao celine. Tkiva i organi izgrađeni su od pojedinačnih elemenata – ćelija. Ćelije (osim nervnih) imaju sposobnost deljenja, umnožavanja i rasta kako bi nadomestile one starije i odumrle. Taj rast je strogo kontrolisan unutar organizma i moguć je samo dok je to korisno za funkciju tkiva ili organa, i organizma kao celine. Razmnožavanje i rast ćelija prestaje onog trenutka kada se uspostavi narušena ravnoteža.

Kako nastaje tumor

Ponekad ćelije, usled genskih i hromozomskih nepravilnosti koje u njima nastaju, počinju da se nekontrolisano i ubrzano umnožavaju i rastu, a da pri tome stare ćelije ne odumiru. Tako se stvaraju nakupine velikog broja nepotrebnih ćelija odnosno nastaje tumor. Tumori mogu biti benigni i maligni.

Benigni i maligni tumor

Benigni tumori su dobro ograničeni od okolnog tkiva, rastu sporo, lako se odstranjuju i vrlo retko se ponovo vraćaju. Zloćudni (maligni) tumori rastu brzo i nezaustavljivo, urastaju u okolno zdravo tkivo i uništavaju zdrave strukture organizma. Postoji niz faktora koji se povezuju sa nastankom raka a vodeći su: pušenje, konzumiranje alkohola, ishrana siromašna voćem i povrćem, virusne infekcije, izlaganje jonizujućem ili UV zračenju, udisanje vlakana azbesta, udisanje para benzena, hepatitis C, HPV virus… Prirodni lekovi: ulje crnog kumina, ulje košpica kajsije, ulje crnog kumina….

Go to Top