Visok krvni pritisak

Visok krvni pritisak (hipertenzija) je oboljenje koje pogađa sve više ljudi. Normalne vrednosti krvnog pritiska su oko 120/80 mmHg , a visoko normalne do 139/89 mmHg. Vrednosti od 140/90 mmHg i veće, predstavljaju hipertenziju.

Visok pritisak – simptomi

Simptomi povišenog krvnog pritiska su najčešće: pulsiranje u predelu potiljka i temena, glavobolje, zujanje u ušima, nesvestica, nestabilnost pri hodanju, bol u grudima, ubrzani rad srca, osećaj gušenja i nedostatka vazduha. Mnogi ljudi vremenom “naviknu da podnose” visok pritisak i ne javljaju se lekaru što može da dovede do ozbiljnih problema. Za visok pritisak se kaže da je tihi ubica jer dugoročno, povišeni pritisak nepovoljno utiče na srce i krvne sudove, ubrzava aterosklerozu, povećava rizik za infarkt, šlog i bubrežnu slabost.

Posledice visokog pritiska

Posledice povišenog pritiska su obolenja srca i krvnih sudova, mozga, oka i bubrega. Pacijent ima tegobe zavisno od toga koji je organ oštećen dugotrajnim pritiskom. Terapija hipertenzije lekovima je doživotna i zato se pre početka terapije preporučuje detaljno ispitivanje i pokušaj regulacije pritiska ishranom uz dodatak prirodnih preparata. Danas se smatra da je ishrana najvažniji način borbe protiv povišenog krvnog pritiska, bilo da se koriste samo namirnice koje snižavaju pritisak, bilo u kombinaciji sa lekovima. Najbolji prirodni lekovi za visok krvni pritisak su: ulje crnog kumina, ulje koštica grožđa, cvekla, jabukovo sirće, glog, đumbir…

Go to Top