Kada je u pitanju pranje zuba, često deca nerado žele da usvoje ovu zdravu naviku. Na internetu smo pronašli četiri korisna saveta kako ubediti decu da redovno koriste četkicu za zube.

Igrajte se: Za neku decu, pranje zuba treba da bude zabavno. U ovom slučaju, roditelji treba da dopuste detetu da ono pere njihove zube, a oni detetu. Na taj način, dete uči pravilnu tehniku pranja zuba, posmatrajući kako to rade roditelji. Ovako možete usvojiti “porodično” pranje zuba što će deci biti uobičajeno i zabavno.

Promenite pastu za zube: Još jedan mogući pristup koji je veoma efikasan. Na tržištu postoji veliki broj dečijih pasti za zube. Dopustite detetu da samo izabere pastu za zube, sa svojim omiljenim crtanim junakom, omiljenom boji na ambalaži i slično. Osim toga, ako aroma paste za zube nije privlačna mališanu, slobodno je promenite. Trošak je mali, a vaše dete će usvojiti pranje zuba kao redovnu aktivnost. Zapamtite, snažan ukus može odbiti dete.

Izaberite Četkicu za zube: Dozvolite detetu da samostalno (uz vašu asistenciju) izabere četkicu za zube koja je njemu privlačna. Decu privlače jake boje, likovi crtanih junaka, pa će gotovo sigurno izabrati upravo ovakvu četkicu.

Ako ništa od ove tri metode ne uspe, pokušajte sve tri metode zajedno.

Kao četvrti način, preporučuje se dobro oprobani sistem nagradjivanja. Stimulišite dete na redovno pranje zuba tako što ćete mu obećati kupovinu igračke koju je tražio, igru u luna parku ili izlet. Sigurno će vam biti zadovoljstvo da mu tako nešto omogućite, čim usvoji ovu zdravu naviku.