Bilo da razmišljate o drugom detetu ili da ga očekujete, verovatno ste pomalo zabrinuti o vašoj sposobnosti da zadovoljite potrebe dvoje dece. Slušajući roditelje sa dvoje dece, često se priča o tome koliko je veći izazov zadovoljiti potrebe dvoje dece. Čak i roditelji koji imaju troje i više dece reći će da je najveća promena kada porodica dobije drugo dete.

Mnogo roditelji se pitaju da li mogu da pruže toliko ljubavi drugom detetu koliko su pružili prvom. Zatim, kada se rodi druga beba, roditelji više pažnje posvećuju drugoj bebi, pa se zabrinu za prvo dete. Roditelji brzo shvate da imaju dovoljno ljubavi za oba deteta, ali da dvoje dece nije što i jedno, posebno kada je u pitanju vreme koje se provodi sa njima.

Većina roditelja ima odgovornost oko brige za mladju bebu, ali je zadovoljenje potreba za obe bebe potpuno nov za roditelje. Kada roditelji imaju jednu bebu, često svoje radne navike menjaju i vezuju ga za period kada beba spava ili kada se odmara, što često nazivamo “spavaj kada beba spava”. Naravno, ovo je veoma teško kada imate dve bebe. Svaka beba ima svoje navike, ali je najbolje za roditelje kada usklade navike obe bebe – kada ih hrane u isto vreme, kada ih navikavaju da spavaju u isto vreme. Ovo je zaista naporno za roditelje, a posebno za očeve, pošto je njihova pomoć neophodna u ovoj situaciji. Praksa je pokazala da su očevi sa dvoje dece mnogo više uključeni u svakodnevne obaveze oko dece.

Najstresnije su situacije kada samo jedan roditelj brine o deci, u isto vreme. Kada je vremenska razlika izmedju dece mala, deca mogu tražiti istu igračku u isto vreme. Kada je razlika izmedju dece velika, oni mogu imati različite potrebe u isto vreme. Svaka razlika u godinama izmedju dece je izazov za sebe.

Starije dete često ispoljava ljubomoru rodjenjem svog brata ili sestre. Iz ovog razloga, još dok je mama trudna, starije dete treba psihički spremati na rodjenje bebe. Ovo nije lako, ali na tržištu se mogu naći slikovnice koje vam mogu pomoći u ovim naporima.

Deca do tri godina obično imaju najviše problema da prihvate novog člana porodice. Starija deca znaju da ispolje netrpeljivost prema bebi. Starija deca su i dalje fokusirana na roditelje i njima treba posvetiti veliku pažnju. Starija deca mogu da budi isfrustrirana, pa čak i da povrede bebu. Roditelji moraju da prepoznaju ponašanje starijeg deteta i da mu posvete pažnju. Kažnjavanje deteta može još više da ga povredi i da dovede do toga da se starije dete povuče u sebe. Važno je da starije dete razumemo, da mu skrenemo pažnju na našu brigu o maloj bebi i da starijem detetu pružimo ljubav i pažnju u što kraćem roku.

Da bi život sa bebom i starijim detetom bio normalan, moramo da budemo sigurni da ispunjavamo potrebe starijeg deteta. Kada starije dete ima osećaj ljubavi i pažnje, ono nema razloga za ljubomorom i lošim ponašanjem prema bebi. Izazov za roditelje je na koji način da ispolje ljubav prema starijem detetu i da ispune njegove potrebe.

Roditelji sa dvoje male dece trebalo bi da imaju dobre odnose sa svojim roditeljima i rodbinom. Tada treba jačati bliske odnose sa babama, dedama, tetkama i ujacima. Starije dete treba poveriti na čuvanje i drugim članovima familije, kako bi dete osećalo pripadnost. Ovo će pomoći da roditelji imaju više vremena samo za sebe, ojačaće njihovu medjusobnu ljubav i bliskost, i na taj način pružiće im dodatnu snagu u zadovoljenju potrebe svoje dece.

U SAD je prilično česta pojava da roditelji pronadju “roditelja pomagača”. Roditelj pomagač je mladja osoba, obično izmedju 10-14 godina koja voli vašu decu, a i ona njega. Ovo osoba ne može samostalno da vodi računa o maloj deci, ali dovoljno da zna šta deca smeju da rade, a šta ne. Na ovaj način, roditelji imaju više vremena da spreme obroke, očiste stan, pokupe igračke, a sa druge strane “roditelj pomagač” može da zaradi i nešto novca.

Roditelji bi trebali da provode što više vremena sa svojom decom, kako bi prepoznala njihove potrebe. Svako dete je jedinstveno po svom temperametnu i ličnosti. Bez obzira što su deca od istih roditelja, ne mora da znači da i odnos roditelja prema deci mora da bude isti. Svako dete ima svoje potrebe i naklonosti. Što bolje poznajemo decu, to im možemo pružiti više ljubavi i zadovoljstva.