Leto je približilo, a u dobili ste bebu. Kako da planirate godišnji odmor sa bebom?

Voditi bebu na uobičajen godišnji odmor stvara veliku nervozu kod mladih roditelja, ali i ne mora da bude tako.

Godišnji odmor sa bebom nije isto kao i odlazak u prirodu, piknik ili nešto slično. Prekid rutine pri hranjenju, presvlačenju i izvodjenju bebe može da obeshrabri mlade roditelje do te mere, da potpuno odustanu od godišnjeg odmora.

Ali nije sve tako crno. Sasvim je moguće da odete na godišnji odmor sa bebom i da se divno provedete i bez stresa. Godišnji odmor treba da shvatite kao pravi odmor za vas i za vašu bebu.

Godišnji odmor sa bebom treba da bude pažljivo isplaniran. Pre svega, budite praktični. Beba zahtevaju puno opreme i garderobe. Bebu treba presvlačiti nekoliko puta dnevno, pa razmislite o pelenama koje su vam potrebne, garderobi, kozmetici za bebu i sličnim stvarima. Povedite računa od bocama za hranjenje, cuclama, a ako putujete kolima obavezno proverite sedište za bebu.

Naravno, vodite računa o količini prostora koji je potreban bebi i na osnovu toga rezervišite pravi smeštaj.

Kada imate baš malu bebu, da li ona može da izdrži dugo putovanje kolima. Često i odrasli ne mogu dugo da sede u kolima, tako da bebi može smetati višečasovno putovanje.

Za prvo putovanje, nije loša ideja naći neko letovalište blizu kuće, tako da nemate potrebu da dugo putujete.

Ako ste se odlučili za putovanje u inostranstvo, korisno je da povedete računa o sledećem: da li hotel ima krevece za bebe i da li ih je moguće iznajmiti, da li se u hotelu nalazi hotelski lekar, da li je hotel u mirnom delu letovališta, da li ima buke u hotelu i oko njega. Često roditelji ne vode računa o ovim detaljima, pa im se godišnji odmor pretvori u noćnu moru.

Kada imate bebu treba izbegavati prekookeanska putovanja, zbog dugog putovanja i zbog klimatskih faktora koji mogu biti drugačiji u odnosu na klimu kod kuće, što može uticati na vašu bebu. Izbegavajte zemlje koje imaju oskudicu pitke vode i gde je potrebna zdravstvena preventiva od oboljevanja.

Putovanje u Tursku

Često se roditelji pitaju da li mogu sa bebom da putuju u Tursku na letovanje. Mi imamo veoma pozitivna iskustva. Prošle godine smo putovali sa sinom starosti 2 godine i kćerkom starosti 4 meseca. Supruga i ja smo se pitali kako će kćerka podneti putovanje avionom, moguće probleme sa promenom pritiska u avionu i slične nelagodnosti. Sve je prošlo savršeno. Supruga je bebu podojilo neposredno pred put, stavila joj cuclu u usta i bebe se smirili i zaspala. Naravno, vodili smo računa o izboru hotela. Našli smo hotel gde se iznajmljuju kreveci za bebe i da soba bude dovoljno prostrana za nas četvoro. Ono što obavezno savetujemo je da ponesete kolica za bebu. Veliki broj beba se uspravljuje u kolicima, tako da ne morate tokom dana da često idete u sobu i uspravljujete bebu. Beba može lepo da spava u kolicima, u nekoj hladovini, blizu mora. Osim toga, kolica su korisna ako želite da se uveče prošetate gradom. Nakon večere, bebu možete da okupate, nahranite, stavite u kolica i krenete u kratak noćni provod. Beba će mirno da spava, posebno ako je navikla da zaspe u kolicima, a vi ćete moći da popijete i neko piće van hotela i prošetate se okolnim mestom.

Na osnovu naših nekoliko putovanja u Tursku, mi vam savetujemo:

– obavezno ponesite dečija kolica (na aerodromu ih obavezno ulepite providnom folijom). Ne očekujte da su službenici na aerodromu mnogo pažljivi sa kolicima, tako da ih dobro ulepite. Vidjali smo kolica koja su nakon dolaska u Tursku i izlaska iz aviona bila potpuno neupotrebljiva.

– ne nosite mnogo pelena. Pelene zauzimaju mnogo prostora u koferu, a možete da ih kupite u svakoj apoteci. Ponesite za prva dva dana.

– obavezno ponesite ranac sa presvlakom za 1-2 dana i nosite ga kao ručni prtljag. Ovo vam pišem iz ličnog iskustva kada smo putovali sa bebom, a kofer sa svim stvarima nam se zagubio na aerodromu.

– ponesite kremu sa visokim zaštitnim UV faktorom. Sunce u Turskoj je veoma jako, čak od maja meseca. Ne izlažite bebu suncu. Još u hotelskoj sobi je celu namažite, ne čekajte da to uradite na plaži.

Najvažnije – ne dozvolite da stres utiče na vas. Bebi će sigurno prijati promena, toplo vreme i divna temperatura vode.

Opustite se i uživajte.