Prema Environmental Uorking Group, više od 82.000 hemikalija su registrovana u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi se koristiti kao komponente proizvoda u rasponu od pesticida, plastike, deterdženata i kozmetike. Iako je većina od tih hemikalija nije deo svakodnevnih proizvoda 50 godina, i danas, oni se lako mogu se izmeriti u pitkoj vodi (uključujući i flaširanu voda), zemljištu, hrani, kvalitetu vazduha, pa čak i u našim tkivima i krvnom sistemu. Dr Ian Uahl prakticioner ChicagoHealers.com veruje da se hemikalije koje unosimo kroz hranu, disanje, dodir itd, mogu biti razlog za neplodnost.

„Neplodnost je kompleks faktora koji je retko jednostavan,“ kaže dr Uahl. „Lekari koji su specijalizirali plodnostsu msatrali da je samo potrebno izvaditi jajnu ćeliju iz žene, oploditi je sa spermatozoidom, dobijeni embrion vratiti u ženu i gotovo – devet meseci kasnije rodiće se beba. Nauka je tek počela da pokazuje jasne veze izmedju zagadjene okoline i plodnosti.

Dr Uahl nudi sledeće savete kako bi se izbegle uobičajene hemikalije ukoliko žena želi da postane trudna:

Prestanak pušenja – Potrebno je ostaviti pušenje bez korišćenja preparata koji mogu negativno da utiču na vašu plodnost. Potražiti dobrog akupunkturologa ili hipnoterapeuta koji uspešno leče prestanak pušenja.

Kafa – Uvek je najbolja opcija da se prestane sa konzumiranjem ovog napitka. Iako postoje neke kontraverze u vezi kafe sa i bez kofeina, pokušajte da prestanete da je pijete, makar tokom ovog perioda.

Hemikalije – ne treba koristiti hemijske proizvode koji u sebi imaju triclosan i triclocarban (TCCs) – antibakterijski sapuni i hemikalije za čišćenje. Obični sapuni su jednako efikasan a nemaju štetnih nuspojava. Takođe, pokušajte alternativno čišćenje sa soda bikarbonatom, umesto hemijskih čistača.

Formaldehid, Phthalates i Parabens – formaldehida (takođe poznat kao formalin) smanjuje plodnost. On je pronađen u šamponima, kozmetici, građevinskom materijalu, proizvodima za čišćenje, lepkovima, plastičnim proizvodima itd
Phthalates, koji se koriste u proizvodima kao što su losion, deodorans, bojama za kosu, takođe ometa ovulaciju. Parabens, koristi se kao konzervans u kozmetici i hormon kreme, kao i kod farmaceutskih proizvoda i namirnica, takođe ometa funkcije i normalnu hormonalnu plodnost.

Jedite organska mesa. Ne-organska mesa, kao što su govedina, svinjetina i jagnjetina, mogu uticati na naše plodnost.

Pročitajte etikete – Unosite zdravu i organsku hranu

preuzeto sa sajta www.iparenting.com