Nedavno je Američka akademija za pedijatriju (AAP) izdala ažurirane preporuke u vezi sa količinom vitamina D koje bi novorodjenčad i deca trebala da uzimaju. Ranije se deci preporučivalo 200 IU vitamina D na dan, ali ovo je udvostručena doza do 400 I U, zbog povećanja u slučajevima rahitisa kod dece.

„Vitamin D je masno topljiv vitamin i smatra se i hormonom i vitaminom, jer igra ključnu ulogu u održavanju odgovarajućeg nivoa kalcijuma u krvi kroz razne metaboličke puteve“, kaže Christian Uert Rivard, registrovani dijetetičar Vitamin Shopa. „Vitamin D se često naziva“ vitamin sunca ‘, jer vaše telo će proizvesti vitamin D kada je koža izložena suncu. „

Adekvatan majčin unos vitamina D je izuzetno važan za fetalni razvoj i skeletnu formaciju zuba.

Pravilan nivoa kalcijuma u krvi će sprečiti takve bolesti kao što je rahitis kod dece. A vitamin D može učiniti čak i više od toga za sve nas. “Postoje podaci koji ukazuju da je nedostatak vitamina D povezan sa rizikom osteoporoze i fraktura, te se rizik od razvijanja raka i autoimune bolesti kao što su multipla skleroza i tip 1 dijabetes mellitus ,„ kaže dr Catherine M. Gordon, direktor dečjeg Hospital Bone Health Program Dečije bolnice u Bostonu.

Vitamin D i trudnoća

Budite sigurni da vaša beba ima dovoljnu i zdravu količinu vitamina D u svom organizmu, čak i pre njenog rodjenja.

“Postoje studije koje ispituju učinak vitamina D na fetus u toku njegovog razvoja,„ Dr Gordon kaže. “Poznato je da mnoge majke imaju nedostatak vitamina D, što objašnjava visoku stopu nedostatka vitamina D kod novorođenčadi i male dece. Važno je da trudnica primi barem 400 IU vitamina D dnevno, a čak i i višu dozu ako je propisana od strane njenog akušera. ”