Dr. Vinay Goyal, svetski autoritet na području nuklearne medicine sa više od 20 godina iskustva podelio je nekoliko efikasnih uputstava o kojima se nedovoljno govori

Saveti dr. Vinaya izuzetno su korisni s obzirom na prirodu globalne epidemije u kojoj je jednostavno nemoguće sprečiti dodir s virusom H1N1. Koje god mere opreza preduzmete, vrlo ćete verovatno ipak doći u kontakt s virusom. Sam kontakt nije toliki problem – veći je problem sprečiti ga da oživi u telu i učini nas bolesnima.
Vrata na koja virus ulazi u naše telo su nosnice i usta. Dok ste još uvek zdravi i nemate nikakvih simptoma infekcije H1N1 virusom, kako biste sprečili njegovu aktivnost i pojavu simptoma i razvoj sekundarnih infekcija, možete preduzeti neke izuzetno jednostavne korake o kojima se ne govori dovoljno u službenim uputsvima. Korisnost preventive naglašava se, nažalost, puno manje od “korisnosti” pravovremenog lečenja Tamifluom.
Dakle,

1. Često perite ruke (o tome se dovoljno govori, ali nije na odmet ponoviti).

2. Hands-free pristup. To jest, suzdržite se napasti da dirate bilo koji deo lica. Pokušajte što manje ruke prinositi licu (naravno osim kad jedete, perete se ili spavate).

3. Promućkajte u ustima i grgljajte dva puta dnevno toplu vodu u koju ste stavili malo soli. Naime, virusu H1N1 treba dva do tri dana od prvobitne infekcije grla ili nosa da zaživi u telu i počne pokazivati karakteristične simptome. Obično grgljanje stvarno može sprečiti razvoj bolesti. Taj postupak sa slanom vodom imaće jednak učinak na zdravog pojedinca kao što će Tamiflu imati na bolesnoga. Nemojte podcenjivati ovaj jednostavan, jeftin i moćan način prevencije bolesti.

4. Slično kao što to treba činiti s ustima, čistite barem jednom svakoga dana nosnice s otopinom tople slane vode. Ne morate biti vešti kao praktikanti Yoge kojima je ovaj postupak rutina, ali snažno izduvavanje nosa i brisanje (tj. struganje) obje nosnice smotuljcima vate koje ste umočili u slanu vodu lako je učiniti i vrlo je delotvorno.

5. Dajte podsticaj prirodnom imunitetu hranom koja je bogata C vitaminom. Prvenstveno se to odnosi na citrično voće. Ako uzimate C vitamin u tabletama, pazite da uzimate one tablete u kojima ima cinka kako bi poboljšali apsorpciju.

6. Pijte što veće količine toplih napitaka (čajeva, kave, kakaa). Pijenje toplih napitaka ima jednak učinak kao i grgljanje, samo u suprotnom smeru. Ono ispire žive viruse iz grla u želudac gdje ne mogu opstati.